Menu Sluiten

Webfonts

Webfonts

De tijd van Arial of Helvetica op het beeldscherm lijkt definitief voorbij. Naast de gratis webfonts gebruiken steeds meer bedrijven hun huisstijl lettertypes ook op hun website.

Webfonts zijn op verschillende manieren beschikbaar.

1. Eenmalige afkoop

Enkele leveranciers werken net zoals bij dekstop fonts met een eenmalige licentie. Bekende leveranciers die dit doen zijn bijvoorbeeld LucasFonts (TheSans, TheSerif, TheMix fonts) en DaltonMaag (Lexia fonts).  Deze licentie is soms op basis van het aantal pageviews per maand. Een eenmalige afkoop is vaak prettiger, maar niet altijd een optie.

2. Pay as you go

Dit systeem is geïntroduceerd door Monotype, eigenaar van onder andere Linotype, FontShop en myfonts.  Op al deze sites is het mogelijk van te voren een aantal page views in te kopen. Zodra deze opraken moeten er weer nieuwe gekocht worden. Mocht dit vergeten worden, dan zal de site zonder deze fonts worden weergegeven. Dit is op dit moment de enige manier om de meest gangbare webfonts te licenseren.

3. Licentie per jaar of 3 jaar

Een andere systeem is Self hosting per jaar of drie jaar. De fonts mogen dan ook op de eigen server gezet worden. Sommige bedrijven bieden dit op hun site aan, maar de grootste partij, Monotype, doet dat niet online, maar wel via ons.

Rekenvoorbeeld

Bij pay as you go kosten 12.000.000 pageviews ruim € 550,- per jaar. Bij twee fonts is dat € 1.100,- etc. etc. Omgerekend is dit dan 1.000.000 pageviews per maand. Self hosting kost voor maximaal 10 fonts en 2.500.000 pagevies per maand € 895,- per maand. Daarbij is er ook geen risico dat de page views opeens op zijn.

Advies

Wij kunnen u helpen met de best passende oplossing in uw situatie. Hiervoor is nodig het aantal pageviews per maand en de gewenste fonts te weten.

bitmap is betrokken bij de webfonts van onder anderen;
AH to Go
Gemeente Amsterdam met het Avenir font
Jumbo Supermarkten met Jumbo TheSans
Sligro Food Group met o.a. de Rockwell